Kahden leivän huone — Liedon kirkon muutos ja uusi aika

Leppänen, Risto
Nimeke: Kahden leivän huone — Liedon kirkon muutos ja uusi aika
Tekijät: Leppänen, Risto (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523549982
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Ennakkotilattavissa. Tuote ilmestyy 15.8.2024 ja toimitetaan sen jälkeen.
Ilmestymispäivä: 15.8.2024
Hinta: 42,00 € 29,40 € (26,73 € alv 0 %)

Kustantaja: Kirjapaja
Painos: 2024
Julkaisuvuosi: 2024
Kieli: suomi
Tuoteryhmät: Uutuudet
Yhteiskunta ja kulttuuri
Kulttuuri, historia, taide
Tulossa
Kirjastoluokka: 72.24 Kirkot ja muut uskonnolliset rakennukset
Avainsanat: keskiaikainen kirkko, keskiaikainen kivikirkko, kirkkoarkkitehtuuri, Lieto, Liedon kirkko, Museovirasto, kirkkotilamuutos, Leipähuone
Kun Liedon kirkon peruskorjaus tuli ajankohtaiseksi, tavoitteena oli tehdä keskiaikaisesta kivikirkosta saavutettava ja monikäyttöinen tila. Muutos vaati laajennusosan, joka nimettiin Leipähuoneeksi. Viranomaiset tyrmäsivät suunnitelmat, mutta lietolaiset eivät luovuttaneet. Käynnistyi kamppailu, joka vei lopulta läpi harmaan kiven.
Kirja kuvaa muutosmatkan vitkuttelun, väsymyksen ja voitot. Miten keskiaikainen kirkko lopulta uudistui? Miten tienraivaajien oivallukset selkiyttivät suomalaista kirkkotila-ajattelua? ”Tapaus Liedosta” tuli kirkon murroksen ja uuden ajan symboli. Se tuo toivoa ahdinkoon, jossa seurakunnat kiinteistöjen ylläpidossa kamppailevat. Myös seurakunnan toimintakulttuuri uudistuu, kun kirkon ovet avautuvat ja elämä palaa kirkkorakennukseen. Kun pyhäkköön voi luontevasti piipahtaa, on kirkko yhtä aikaa ihmisen koti ja Jumalan huone.

Risto Leppänen on teologian tohtori ja Liedon seurakunnan kirkkoherra. Aiemmin Leppänen on toiminut arkkipiispan teologisena erityisavustajana ja seurakuntapappina Liedossa. Leppänen asuu yli satavuotiaassa suojellussa puutalossa, harrastaa kestävyysjuoksua ja vetäytyy mieluusti vanhojen kirkkojen kauneuteen.


Katso myös näitä tuotteita