Sielusta ja ylösnousemuksesta — keskustelu Makrinan kanssa

Gregorios Nyssalainen
Nimeke: Sielusta ja ylösnousemuksesta — keskustelu Makrinan kanssa
Alkuteos: Peri psyhÅes kai anastaseos : meta tÅes idias adelfÅes MakrinÅes dialogos
Tekijät: Gregorios Nyssalainen (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9516073514
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 20,28 € (18,44 € alv 0 %)


Kustantaja: Kirjapaja
Sarja: Sapientia
Painos: 1. painos, 2006
Kieli: suomi
Sivumäärä: 183
Tuoteryhmät: Uskonto ja filosofia
Rukous ja spiritualiteetti
Kirjastoluokka: 23 DOGMATIIKKA. KRISTILLINEN ETIIKKA
Kansalliskirjaston asiasanat: sielu, kuolemattomuus, ylösnousemus, Jumala, teologia, ortodoksinen kirkko
Usko sielun kuolemattomuuteen ja ruumiin ylösnousemukseen ovat kristinuskon keskeisiä opinkappaleita. Omana aikanamme ne ovat olleet kysymysten ja epäilysten kohteena, mutta tällä keskustelulla on juurensa jo kristinuskon alkuajoissa. Teoksessa kreikkalaiseen filosofiaan ja tieteeseen perehtynyt Gregorios pohtii sisarensa Makrinan kanssa sielun olemusta, sen kohtaloa kuoleman jälkeen sekä ylösnousemuksen merkitystä.

Ylösnousemusoppia koskevan ytimen ympärillä teos laajenee kokonaiseksi teologiaksi ja antropologiaksi: sielun olemus kääntää puheen Jumalan olemukseen, ja oppi ylösnousemuksesta paluuna tilaan ennen syntiinlankeemusta ohjaa selittämään pahan alkuperää ihmisessä. Makrinan opissa ihmisjärki on Jumalan kuva, lähestulkoon pala Jumalaa, jonka on palattava puhdistuneena Jumalan luo: lopulta kaikki pelastuvat.

Gregorios Nyssalainen (k. 394), yksi kolmesta suuresta kappadokialaisesta, on idän kirkon merkittävimpiä kirkkoisiä. Hänen laajasta tuotannostaan ei ole aiemmin suomennettu mitään.

FL Marke Ahonen valmistelee väitöskirjaa antiikin filosofian alalta. Hän on suomentanut aiemmin muun muassa Diogenes Laertioksen teoksen Merkittävien filosofien elämät ja opit (2002), josta hänelle myönnettiin J. A. Hollo-palkinto parhaasta tietokirjakäännöksestä 2003, sekä Marcus Aureliuksen teoksen Itselleni (2004).


Katso myös näitä tuotteita